Ултрабук – какво е това?

0

- Advertisement -

Не е изключено през последната година поне веднъж да сте се сблъскали с термина ултрабук, най-вероятно в Интернет. Какво обаче означава това?

Всъщност, със сигурност сте чували за поне един ултрабук и това е MacBook Air, но през 2011 г. компании като Acer, Asus и Lenovo агресивно се опитват да конкурират лаптопа на Apple. Това си личи както от подобните параметри на техните предложения, така и от същия ценови клас и, най-вече, почти идентичния дизайн.

Но, отново, какво точно е ултрабук? Терминът не е напълно точно изяснен, но, след като прочетете долния текст, би трябвало да ви стане ясно какви точно са тези компютри и защо е важно да знаем повече за тях. Пък и, като нищо, следващият ви лаптоп да бъде ултрабук.

Красив, тънък, лек, малък, лъскав

Най-важната черта на един ултрабук е неговият дизайн. Корпусът трябва да бъде стряскащо тънък, теглото да се върти около 1 кг, а тялото да бъде изработено от фино обработен метал, най-често алуминий. Именно затова ултрабуците не са особено евтини – дори производството на корпусите им е значително по-сложно от това на един стандартен пластмасов лаптоп, какво остава за нетбук.

Не бива да бъркате ултрабуците с нетбуци, най-лесният индикатор за това е разликата в цените, която е приблизително двойна. Ултрабуците всъщност бяха изключително нишови и скъпи лаптопи и още преди няколко години съществуваха, макар да бяха доста по-различни от сегашния си образ. Тогава обаче ги наричахме ultra-portables и предимно Sony предлагаше такива, а цените им започваха от стойността на чифт бъбреци.

Ултрабуците имат дисплеи с диагонал между 11 и 13 инча, макар някои компании да се отклоняват с малко от тези “стандарти”. Същевременно те са също толкова компактни от гледна точка на тегло, колкото един евтин нетбук, но, за разлика от онези извинения за компютър, предлагат сравнително големи дисплеи и клавиатури, кактчо и наистина добра производителност.

Аз не съм някакъв нетбук

Както вече споменахме под секси-тънките капаци на ултрабуците се крие истински компютър, е не Intel Atom и други остатъчни компоненти, които производителите на нетбуци изсипват в пластмасовите им корпуси.

Повечето ултрабуци разполагат с Core i3 или Core i5 процесори, а някои могат да бъдат конфигурирани и с Core i7. RAM паметта започва от 2GB, но най-често е 4GB, вградените видеоускорители за задоволително за повечето задачи, които бихте вършили в движение, а SSD дисковете, които се интегрират в ултрабуците, са по-бързи от любовника на жена ви, когато се прибирате от командировка.

Шегуваме се, вие сте страхотен и жена ви не ви изневерява. Доверете ни се.

- Advertisement -

Истината е, че един съвременен ултрабук вероятно е по-мощен от компютъра, който използвате в момента, стига да не сте особено гийк и конфигурацията ви да е на няколко години. Колкото и странно да звучи, един ултрабук може да бъде единственият компютър, от който се нуждаят преобладаващата част от потребителите по света.

Те (вие) нямат нужда от голям дисплей, мощен видеоускорител или 1TB+ сторидж. Всъщност, единствено 128/256GB SSD дисковете може да са малък проблем за вас, но, винаги можете да използвате евтин външен твърд диск, за да съхранявате медийния си архив.

Винаги и навсякъде

Също толкова ключови страни на ултрабуците са живота на батерията и подсветката на клавиатурата. Да, знам, че последното звучи малко забавно, но идеята на тези ултрапортативни системи е да можетете да можете да ги използвате навсякъде и при всякакви светлинни условия.

За да се случи това обаче ще ви трябва и особено мощна батерия. И тези лаптопи наистина могат да ви осигурят невероятно много време за работа или забавления между две зареждания. С включен Wi-Fi и дисплей при средновисока яркост, можете да работите между 5 и 7 часа автономно, а с навлизането на новите Ivy Bridge процесори на Intel, тези стойности със сигурност ще се увеличат още.

Бъдещето е още по-светло – плановете на Intel за близкото бъдеще включват Haswell – нова микроархитектура, която има толкова ниска ел. консумация, че може да работи само на слънчева енергия. Което означава, че можете да седнете със своя секси ултрабук в парка и да се занимавате с глупости цял ден, докато онази секси спринтьорка не реши, че трябва да разбере колко е часа и вие случайно сте най-близкият до нея в момента на възникването на тази идея.

Разбира се, ултрабукът няма да ви помогне особено с нещо повече от научаването на точното време. Светещата клавиатура обаче може да се окаже от полза, докато си пишете със същата спринтьорка под завивките същата вечер – все пак, онлайн, увереността се умножава многократно.

Защо ултрабуците са важни?

Накратко – това вероятно са последните масови компютри, с които ще се сблъскаме. Под компютри имаме предвид компютри-компютри – такива с мишка/тракпад и клавиатура. Прогнозите на вече покойния Стийв Джобс се сбъдват със страшна сила – вече се продават повече смартфони от лаптопи и десктопи, взети заедно, а таблетите станаха най-бързо утвърдилия си продуктов клас в последните десетилетия.

Но преди да дойде времето да погребем добрите стари компютри и те да останат част единствено от професионалните среди, със сигурност ще получат един последен, по-малък възход, а именно – ултрабуците. Те са почти идеален преход от компютър към таблет. Големите им мултитъч тракпади, комбинирани с превръщащите се в сензорни платформи Mac OS X (която вероятно ще се слее с iOS) и Windows (която в осмата си версия до болка прилича на Windows Phone), постепенно ще ни пренесат в свят, в който всички дисплеи са сензорни.

А, дотогава – горещо препоръчваме да смените добрия си стар лаптоп с ултрабук. За да отложите проблемите с гръбначния стълб с няколко години или, с най-добри пожелания, да се отървете от тях.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече