Ролята на майката и ролята на бащата през първите три месеца след раждането (и не само)

0

- Advertisement -

Когато се роди дете, много неща в семейството и в отношенията между партньорите се променят. Особено, ако новопоявилото се детенце е от „трудните“ за гледане бебета, които изтощават физически и емоционално родителите си, проблемите между партньорите не закъсняват. На кого друг, освен на партньора си човек може да излее негодуванието, разочарованието и раздразненията си?! Често партньорът се превръща в отдушник през трудни периоди. Най-лесното е да обвиняваме другия, че не се справя или че не помага достатъчно, а знаем сами собствената си отговорност и изпълняваме ли ние самите добре собствената си роля? На тези въпроси ще се опитам да внеса яснота в долните редове, така че младите родители не само да не влизат в безпочвени конфликти и взаимни обвинения, а в зародиш да успяват да влязат по най-добрия начин всеки в своята роля и да бъдат добра подкрепа един за друг в предизвикателствата, с които се сблъскват.

Разбира се ролите на майката и бащата се променят с порастването на бебето – едно е нужно за доброто отглеждане на новородено, а от съвсем друго се нуждае проходилият малък откривател. За да стане съвсем ясно ще разгледаме ролята на майката и ролята на бащата в различните етапи от развитието на бебето, като разбира се ще посочим крайъгълните камъни, основните фактори, които всяка от ролите е нужно да притежава, а останалото оставяме на вашата собствена индивидуалност, желания и предпочитания. Нито е нужно, нито здравословно всички майки да са еднакви и всички бащи да са еднакви. Всеки човек влиза в майчина или бащина роля по различен начин съобразно собствената си индивидуалност, личен опит и мироглед, но въпреки всичко си има базови опорни точки, които ако куцат, нещата рано или късно се объркват. Та ето ги и опорните точки, които да имате предвид и преди да обвинявате партньора си за това, че нещо не е наред, полезно е винаги да се замисляте вие дали изпълнявате добре вашата собствена роля и дали не пречите на партньора си да изпълнява неговата – най-лесно е да намиране кусури в другия, но помнете, че върху другия нямате власт. Власт имаме само върху самите себе си.

Ролята на майката през първите 3 месеца след раждането:

Чували ли сте термина четвърти триместър от бременността? Ако не сте, ще кажа само на кратко, че след като девет месеца бебето е живяло в утробата ви, не може да очаквате изведнъж от раз да се отдели от вас. Новороденото има нужда плавно да премине към новия живот и тази плавност става като мама продължи да бъде неотлъчно до него.

Да, сега бебето не е в тялото ти, но има нужда да бъде винаги, когато пожелае до тялото ти – гушнато, докосвано, кърмено, да усеща познатия ритъм на майчиното сърце, който е слушало нон-стоп в утробата, познатия аромат на познатото тяло… Не прекалявай, разбира се! Ако бебето си лежи спокойно самичко,  остави го. Но всеки път, когато е неспокойно и проявява дискомфорт, през първите три месеца го дарявай с близостта си – това е единственото, което му е нужно – контакта с познатото тяло на мама. В чисто битов план ползването на слинг много помага в този период – бебето е гушнато до мама, докато ръцете й са свободни за други дейности.

Ако се чувстваш неспокойна и тревожна в новата си роля на майка, бебето ще усеща тревогата ти и ще е неспокойно и тревожно и то – няма да спи добре, може да има проблеми с храненето, ще плаче повече и трудно ще се успокоява. Бебето вече не е едно тяло с теб, но все още е една емоция с теб, така че много важно е да се погрижиш за собственото си щастие, за да бъде щастливо и бебето ти. За целта изключи поне временно токсичните хора от живота ти, които внасят само напрежение и създай за себе си и детето си приятен ритъм на живот – разходки, почивка, взаимни ласки и милувки. Облегни се на рамото на партньора си, а ако си самотна майка намери опора в близък човек. Сама не е здравословно да преминаваш през този период. Остави външните грижи, радвай се на бебето си и всичко ще бъде наред!

Ролята на бащата през първите три месеца след раждането (и не само):

Някои мъже в този период се чувстват излишни. Мама е тази, която кърми. Мама прекарва с бебето цял ден и се грижи за него, докато обикновено мъжът е цял ден навън на работа. Мама се свързва с бебето и си стават близки, докато таткото остава някак страничен, външен и понякога трудно се вписва. Ако имаш такова усещане, то знай, че дълбоко грешиш. Ролята ти в този период е изключително важна и без теб жена ти и детето ти не могат да се справят щастливо. Ти си им силно нужен.

Жената е в бушуваща хормонална буря след раждането и има огромна нужда от стабилна опора в този период. Нормално е майката да реагира силно емоционално и да й е трудно да се успокои и да се почувства уверена в новата си роля на майка. За да се балансира жената има нужда от голяма помощ от партньора си. Прочети или остави съпругата ти да ти разкаже за основните неща свързани с кърменето и грижите по новороденото и съблюдавай чисто рационално дали следвате добрите практики и окуражавай жена си, че се справя и може да се справи. Без твоята окуражаваща подкрепа, на нея ще й е изключително трудно и понякога дори невъзможно да премине през някои от предизвикателствата, с които се сблъсква.

Да, ти не можеш да кърмиш, но за да кърми успешно твоята жена, тя има нужда от твоята мъжка сила, подкрепа и кураж в трудни моменти. Бъди до нея, казвай й и й показвай, че вярваш в нея, че тя е прекрасна майка и е най-добрата майка на вашето дете. Твоята мъжка подкрепа и кураж ще помогнат на жена ти повече от всичко друго!

Много жени, в опита си да си докажат колко са важни и значими изключват мъжете си от важни процеси от отглеждането на бебето. Жена, която е неуверена и има нужда от доказване на собствената си значимост може без да си дава сметка да си припише всички заслуги, свързани с бебето – „АЗ родих“, „АЗ кърмя“, „АЗ го гледам САМА по цял ден“ – ще чувате често от устата на подобни майки. От дългогодишната ми работа с млади майки обаче знам и продължението на подобни речи. Не след дълго този тип майки запяват друга песен: „Изтощена съм“, „Никой не ми помага“, „Бебето ми е много неспокойно“, „Мъжът ми не ми обръща внимание“… ЖЕНИ, не отблъсквайте партньора си в опита да си припишете всички заслуги, защото всичко като бумеранг ще се изсипе с пълна сила върху вас и ще страдате всички – и вие, и детето ви и таткото на детето. Няма нужда да си го причинявате. Няма нужда да се правите на Супермен. Много по-ценно вместо това ще е да бъдете нежна, любяща майка и партньорка и да се радвате на любов и хармония у дома.

- Advertisement -

Както казахме по-горе нормално е жената да е в дисбаланс след раждането и да се чувства тревожна от новата си роля. Ролята на мъжа е да окуражава любимата си и да бъде до нея в тези трудни моменти. Можете да се гушнете заедно тримата на дивана и докато майката гушка и кърми бебето, татко да ги гушне и двамата и нежно да притихнете всички, наслаждавайки се на тези безценни мигове на близост и взаимност.

Споделяйте грижите за бебето и домакинството

Единственото нещо, което може да прави само мама е кърменето. Всичко останало е добре да бъде споделено. Ако през деня мама е вкъщи сама с бебето, а татко е на работа, вечер, когато и двамата сте у дома ценно за всички ви ще е да си споделяте заниманията с бебето. Смяна на памперса, гушкане и приспиване, игри с бебето, къпане и хигиена ще е ценно и за бебето и за вас като партньори, ако вършите и двамата – един път мама, друг път татко, а някой път едновременно, наслаждавайки се на времето прекарано заедно.

Има бащи, които смятат, че преобуването на бебето е женска работа и „че мъжете били груби и можели да наранят бебето, ако вземат да го преобличат“ – врели некипели. Всеки мъж, дори най-недодялания може да се научи да сменя памперс, да къпе и да обгрижва бебето. Много майки не позволяват бащата да общува с бебето си поради същата причина. Да, мъжете не са така нежни като нас жените, но бебето дори съвсем новороденото не е от стъкло и не само, че няма да пострада, но има голяма нужда да усети силните мъжки ръце и любящата връзка с баща си. Деца, лишени от връзка с баща си израстват емоционално нездрави.

Никой не се е родил научен, така че всеки татко, както и всяка майка може и е важно да се научи да се грижи за малкото си бебе. И е важно да знаете, че всеки човек се грижи по различен начин – това, че партньорът ви полага грижи за бебето по различен начин не означава, че го прави погрешно. Бебето има нужда от различни модели и за него е важно да получава женствени грижи от мама и мъжки грижи от татко, всеки по своя си начин.

Като общува с бебето и полага грижи за него, таткото освен, че се свързва с детето си, дава възможност и мама да има малко свободно пространство за себе си, защото е изключително смазващо усещането човек да няма време дори да се изкъпе. Добре е вечер татко да остане за известно време с бебето, защото не се е виждал с него цял ден, а през това време мама да си почине малко, да се занимае с любимо хоби, да поговори с приятелка или каквото й душа иска. Така всички у дома ще са в баланс. Разбира се жени, не очаквайте щом си дойде таткото да поеме изцяло грижите за бебето за цялата вечер. Все пак и той е човек и той е бил цял ден на работа и има нужда от почивка. Направете го така, че всеки от вас да има време с бебето, време цялото семейство заедно и време за всеки на саме със себе си, в което да можете качествено да си починете.

Не само грижите за бебето е нужно да бъдат споделени, но и грижите по домакинството. Ако преди раждането на бебето единият от партньорите е поемал изцяло грижите около дома, това вече не може да се случва. Изказвания от сорта на: „Ми тя като е в майчинство и си е у дома по цял ден да вземе да сготви и да изчисти, какво прави цял ден?!“ – са погрешни и нелепи. Не случайно отпускът по майчинство се нарича „Майчинство“ – това е време, което се дава на жената, за да се грижи за детето си, да бъде майка, а не време, което се дава, за да е чистачка, перачка или готвачка.

Ако имате неспокойно бебе, което се нуждае от много гушкане през първите месеци, знайте, че детето ви е най-важното. Чистенето и подреждането може да почакат и когато таткото е у дома нека единият се занимава с бебето, докато другият върши домакинските неща, а след това се разменете и този, който е бил с бебето продължи с домакинстването, а този, който е домакинствал да пообщува с бебето. Така ще имате време за всичко – и за домашните задължения и за общуване с бебето. Разбира се, ако имате възможност да получите помощ от баба или друг роднина или да си намете почасово домашна помощница, не се колебайте да се вуъзползвате от тези варианти. Първите месеци от живота с бебето за много семейства са трудни и всяка помощ е добре дошла. Докато баба гушка внучето и му се радва, мама и татко могат да останат за малко на саме и да пообщуват един с друг или да свършат някои домашни задачи. Или докато вие се грижите за бебето си баба или друг помощник може да удари едно рамо в готвенето, почистването или сгъването на прането. Пробвайте различни варианти, докато намерите най-добрия за вас и вашето семейство!

Ще има много моменти на щастие около малкото ново човече у дома, но ще има и много моменти на изтощение и липса на свободно време за емелентарни неща. Личното време и на двама ви силно ще се ограничи, времето, което прекарвате заедно като двойка също. Ще има моменти, в които сякаш само с бебето и домакинството се занимавате и за вас като хора нито миг няма да може да отделите, но спокойно. Това е само за кратко. Скоро всичко ще започне да си идва на мястото. Знам, че това, което казвам сега ви се струва невероятно, но малкото човече само за няколко месеца няма да изисква толкова много и времето за вас като хора и като двойка ще се върне в живота ви. Дайте само малко търпение и кураж и се подкрепяйте един друг. Вие сте си най-голямата опора и най-големия ресурс. Не се карайте. Ако ви идва да се скарате с партньора, то вероятно сте изнервени от изтощение. Просто го/я прегърнете и си кажете, че се обичате. Всичко друго е преходно и скоро ще мине.

И коликите скоро ще минат и увереността ви на родители ще нарасне. Има семейства, при които проблемите не намаляват с времето, а сякаш дори се усложняват. Това са семейства, в които вместо да се обичат и подкрепят, партньорите се нападат един друг или се отчуждават. Не допускайте това да се случи. Като семеен консултант мога да ви кажа, че раждането на дете е един от преломните моменти за двойката. Можете да използвате този момент за добро, не за лошо. Когато ви е най-нервно, когато сякаш всичко е против вас, прегърнете парньора си и му/й кажете колко го/я обичате. Кажете му/й колко се радвате, че сте заедно в този момент и че заедно можете да покорите всички върхове и да преодолеете всички трудности. Обичайте се, прегръщайте се и си давайте взаимно кураж и всичко ще става все по-хубаво с времето!

Очаквайте скоро продължение по темата, относно ролята на майката и ролята на бащата през следващите етапи от развитието на бебето и малкото дете. Голяма част от написаното по-горе важи за всички етапи от развитието на детето, но с израстването и промените, които претърпява детето нужда от премини има и в родителските роли. Източник: babysling-bg.com

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече