Историята на най-скъпата българска пощенска марка

0

- Advertisement -

Над 60 милиона човека в света колекционират пощенски марки, а писмата, които се разменят всяка година, са милиарди, научи bgtatko.bg

На фона на тази впечатляваща статистика, България е сред водещите държави в състезателната филателия. Български филателни експонати са се връщали дори със златни медали от световни форуми.

Първите български марки са издадени на 1 май 1879 г. Тогава България все още няма своя валута и те са с номинал във френски сантими.

- Advertisement -

Първите със стотинков номинал се появяват на 22 април 1881 г. и са известни като „лъвчета”. От „сантимите“ и „лъвчетата“ са останали малко екземпляри и те са търсени от колекционерите, въпреки високите им цени – каталожната им стойност е около 2500 евро за серия.

Най-скъпата българска марка е „Обърнатата конница“. Тя е изработена през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в Рим. На пощенския знак е изобразен цар Фердинанд със синовете му Борис и Кирил на коне. При отпечатването конниците се появяват с главите надолу. Работниците го забелязват и спират машината. За да не ги обвинят, че са допуснали грешка, унищожават отпечатаните дефектни марки. По някаква случайност обаче 28 от тях оцеляват. Те попадат у печатаря Иван Пройков, който ги занася на Васил Йорданов – служител в БНБ и марколюбител. След 2 месеца той заминава на частно пътуване до Виена, а след завръщането си купува двуетажна къща на ул. “Иван-Асен II”, в близост до Орлов мост. Оттогава следите на 28-те екземпеляра от „Обърнатата конница“ се губят.

Един от притежателите на марка с „Обърнатата конница“ е председателят на Българското филателно дружество Спас Панчев, който заявява, че реалната й стойност е  около 25 000 евро. Счита се, че  по света има около 20 екземпляра на „Обърнатата конница“, докато у нас са само 5-6.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече