Apple ще произвежда електромобили с Fiat

0

- Advertisement -

Oсновният производител и доставчик на iPhone устройствата на Apple Hon Hai Precision Industry (бел. р. по-известна под името Foxconn) ще създаде съвместно дружество с автомобилната компания Fiat Chrysler с цел разработване и производство на електромобили в Китай, съобщава Bloomberg.

Hon Hai и подразделенията ѝ ще притежават 50% от акциите на съвместното дружество, а Fiat Chrysler ще имат контрол над останалите, обявиха двете компании в отделни официални позиции. Формалното споразумение ще бъде подписано най-рано до края на първото тримесечие на тази година, твърди запознат с преговорите източник на Bloomberg. Основният фокус на новата компания ще бъде върху китайския пазар, а излизането на външни пазари се очаква да се случи на по-късен етап, се посочва в позицията на Fiat Chrysler.

Акциите на Hon Hai покачиха стойността си по време на борсовата сесия в Тайпе в петък с 2.7%, което е най-високият им ръст в рамките на търговията от средата на ноември.

- Advertisement -

Hon Hai се стреми да се диверсифицира от основната си роля на производител на световна електроника от Macbook до PlayStation. “Компанията планира да се възползва от експертизата си в прецизното производство и управлението на веригата на доставки. Целта е да увеличим автомобилния ни бизнес до 10% от общите приходи в дългосрочен план“, обяснява президентът на компанията Юн Ли.

“Hon Hai ще бъде отговорна за дизайна, компонентите и управлението на веригата на доставки, но няма да се занимава със сглобяването на автомобилите“, допълва той.

По думите на Ли Hon Hai и Fiat Chrysler се фокусират върху Китай заради обема на пазара. Потребителите в азиатската страна купуват най-много електромобили в сравнение с останалите държави по света. Но продажбите се понижават, откакто правителството отмени субсидиите за покупката на електрически автомобили.

Hon Hai разчита на Apple за около 50% от продажбите си. Предишните ѝ опити за диверсификация на продуктовата линия не са били напълно успешни, като компанията няколко пъти е правила опити да инвестира в създаването на съвместни дружества за производство на електромобили.

Fiat Chrysler от години се бори да пробие на китайския пазар, като пазарният му дял на най-големия пазар на автомобили в света беше под 1% през 2018 г., доста под дела от 2.3% на Ford Motor и 13.8% на General Motors.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече