8 правила за срещи със самотни бащи

0

- Advertisement -

Има написани доста статии за това какво е да излизаш със „самотна майка“. Всички те имат за цел да улеснят мъжете, които имат връзка с жена с деца, да им помогнат да разберат по-добре живота и потребностите й.

Няма статии, обаче, за „самотните бащи“. А мъжете, които отглеждат сами децата си не са чак толкова малко. И също имат нужда от разбиране и любов. Ето 8 правила, които биха направили нещата по-лесни:

1. Бъди отворена към неговата уязвимост

Безброй мъже от поколението на 30-40 годишните не са имали положителен мъжки ролеви модел в детството си. Това е допълнително предизвикателство за един баща. Той се учи в движение, опитва се да даде най-доброто от себе си и да осигури на детето си колкото се може повече. Да осигурява това, което той самият не е имал като дете, го кара да се чувства горд.

Но също така и страда. Защото това му напомня от какво е бил лишен той самият в детството си. И това е болезнено.

Не го съжалявай и не се опитвай да го излекуваш. Просто го слушай. Мъжете също имат нужда да говорят. Бъди готова за някои тежки истини и трудни емоции. Просто бъди до него, това му е достатъчно.

2. Секс. Да, НО…

Да си самотен родител е изтощително (отнася се и за двата пола). Самотните бащи са на смяна от 5 до 21, а понякога и до по-късно.

Ставай. Приготвяй се. Приготви децата. Качи ги в колата. Закарай ги до детската градина. Отиди на работа. Работи 8 часа. Вземи децата. Приготви вечеря. Вечеряйте. Почисти кухнята. Изкъпи децата. Облечи им пижами. Прочети им приказка. Сложи ги да спят. Понякога той не успява да си легне дори в 23 ч.

Това означава, че няма никакво време за себе си. Няма четене, няма фейсбук, няма сериали, няма бира.

Така че когато става дума за секс, особено през седмицата, поеми инициативата. Той е изтощен. Бил е активен цял ден. Остави го да си поеме дъх. Затвори вратата. Сложи го да си легне. Може дори да му почетеш малко.

3. Съобрази се с неговия график

Да се поддържа къща с деца като самотен родител е много, много трудно. Изисква сериозни организационни умения, планиране, далновидност и ангажира ресурси като време, пари, храна, облекло, образование, забавление.

Подкрепи го, като подкрепиш графика му. Дай му пространството, което му е нужно, за да направи всички тези неща. Времето му е оскъдно, но това, че има малко време за теб, не е мярка за това, което изпитва към теб.

- Advertisement -

4. Не изпитвай несигурност заради това, че не ти обръща внимание

Той наистина е супер зает (виж точка 3). Да отделя допълнително време, за да те уверява в чувствата си и да успокоява несигурността ти, означава да размести графика си (виж точка 3).

И това не означава, че е нечувствителен към нуждите ти. Просто твоята несигурност го кара да усеща, че има още едно задължение, още една отговорност, още едно нещо за планиране. Ако той изпитва нещо към теб, ще ти го покаже, без да бъде насилван.

5. Флиртувай с него

Усмихвай му се с очи. Покажи му, че се справя добре като родител, като приятел, като партньор, като мъж. Колкото и да е изтощен и отегчен, напомняй му, че все още е желан и достоен за връзка с друг възрастен. Той има нужда от това.

6. Помогни му с идеи

Наближава ваканцията? Предложи му събития, на които да отидете с децата. Дай му идеи за детски забавления в дъждовни или снежни дни. Прати му рецепти за бързи, здравословни ястия. Но не прекалявай – 2-3 линка са достатъчни. Той няма време да прегледа 10, а не иска да изглежда неблагодарен.

7. Сподели своите ресурси

Имаш добър приятел или роднина, който е надежден, квалифициран и би искал да се грижи за децата? Предложи му го. Така ще му покажеш, че искаш да прекараш време насаме с него и че предприемаш конкретни стъпки, за да стане.

Това ще свали част от неговото бреме. Ще го накара да се почувства защитен и облекчен. Но и желан и важен за друг възрастен, не само за децата си.

8. Бъди добър човек

Когато се срещаш със самотен баща, ти се срещаш с човек, който има зад гърба си провалена връзка. Ако не си истинска и открита с него, отношенията ви няма да изтраят дълго.

Когато има замесени деца, преструвките не издържат. Децата те наблюдават. Те имат изострена интуиция и усещат по-добре от възрастните дали един човек е добър, или не е.

Да бъдеш добър човек означава да му покажеш, че все още има добри хора на този свят и че той все още е необходима част от този свят. Всеки има нужда да му се напомни понякога.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече