Революционно: Смартфон открива жълтеница при бебетата

0

- Advertisement -

Революонно приложение в смартфон успява да открива жълтеница при бебетата, като анализира очите на новородените. Така устройството хваща навреме болестта и помага в лечението й, става ясно от съобщение на Франс прес.

Жълтеницата, наричана на латински иктерус, е болестно състояние, при което пожълтява кожата и бялото на очите. От нея умират годишно 114 хиляди бебета в глобален мащаб, а 178 хиляди биват инвалидизирани, предава БТА.

Разработеното от научния екип на „Юнивърсити колидж“ приложение е в състояние да спаси много новородени от смърт. По думите на ръководителя на разработката Терънс Лън в много части на света акушерките определят на око дали бебето има жълтеница. Но този метод не е надежден, особено за новородените с тъмен цвят на кожата.

- Advertisement -

Учените са доволни, че с хуманното приложение за смартфони, тежките случаи няма да могат да минат незабелязани .

При тестовете със смартфони са били снимани 37 пеленачета, а снимките обработени така, че да се премахнат грешките от околната светлина.

Пожълтяването на очите им е получило количествена оценка със специален алгоритъм, така че да се определи нивото на жълти жлъчни пигменти в кръвта. По този начин е могло да бъдат определени кои случаи са за лечение, и кои не, които съставляват обикновено 60 процента.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече