Как да се избавим от коремните мазнини и кога се налага операция?

0

- Advertisement -

Висцералната мастна тъкан се натрупва по корема. За разлика от нормалната подкожна мазнина, която всеки човек има по тялото си, висцералната се съхранява и по-дълбоко в тялото, т.е. не е разположена под кожата, а под коремните мускули и около черния дроб, бъбреците, по червата и дори около яйчниците. Проблемът е, че тази вредна мастна тъкан увеличава риска от развитието на различни сериозни заболявания.

Висцералната мазнина се свързва с високото кръвно налягане, сънната апнея (хъркане), диабета, инсулта, омазняването на черния дроб и някои сърдечни заболявания. А от скоро се твърди, че именно „биреното коремче“ може да се окаже рисков фактор за по-тежкото протичане на инфекцията с Covid-19. Ето защо диетолозите ни обясняват, как се натрупват тези висцерални мазнини и какви мерки трябва да се вземат, за да се съхрани здравето за по-дълъг период от време.


В началото висцералните мазнини са невидими – те не могат нито да се видят, нито да се почувстват, защото се натрупват под мускулите и по коремните органи. Следователно, най-бързият начин да се разбере дами имаме такъв проблем, е да изчислим т.нар. „индекс на телесната маса“. Диетолозите говорят за наличието на проблем при индекс между 25 и 29,9, тъй като тези цифри говорят за наднормено тегло, макар човек все още да няма оформено коремче. Когато този индекс е над 30, мазнините по корема вече са ясно изразени. Това състояние вече се счита за затлъстяване.


Друг начин за измерване на количествата висцерални мазнини у дома е да се измери обиколката на талията. Медиците приемат за висок риск стойности над 100 сантиметра за мъжете и 88 сантиметра за жените.

- Advertisement -


Може би много хора се питат, какво точно води до натрупването на тази опасна мастна тъкан и как да предотвратят този процес?

За жалост висцералните мазнини се натрупват бавно във времето. Те не са нещо, с което сме родени. Обикновено става дума за хормонален дисбаланс. Но често към този проблем се добавят и нездравословно хранене, ежедневен стрес (при високи нива на кортизол в кръвта) и обездвижване. Всички това кара организма да натрупва все повече и повече опасни мазнини, категорични са диетолозите.


Естествено, всички хора знаят, че най-добрият нехирургичен начин за намаляване на висцералните мазнини са промените в начина на живот – спазването на добър хранителен режим и ежедневно спортуване. Когато става въпрос за такъв тип напълняване, промените в диетата са от решаващо значение. Стриктното спазване на указанията за менюто решава на 80% проблема. Спортът обаче също е много важен – целта е да се повиши сърдечната честота в рамките на 30 минути дневно. Видът на упражненията не е толкова важен. В случаят трябва да се наблегне на ускоряването на пулса до постигането на изпотяване.


Много хора не успяват да се преборят с тлъстинките по корема си и затова имат нужда от операция, обясняват още специалистите. Според тях най-ефективният начин за намаляване на висцералните мазнини е бариатричната хирургия. Доказано е, че загубата на тегло след подобна операция води до съществено подобряване и на хормоналния профил. Другите хирургични методи са свързани с поставянето на балон в стомаха, който ограничава количеството приета храна, т.е. не позволява да се преяжда.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече