„Райфайзен банк“ заплашва служителка заради разследване срещу кмета на Ракитово

0

- Advertisement -

Началникът на отдел “Сигурност” в “Райфайзенбанк България” Александър Йорданов е заплашвал служителката В.С. заради разследването срещу кмета на Ракитово Костадин Холянов и неговите синове. Това научи ABCnews.bg от източници, запознати със следствието. На 30 юни 2020 г. Александър Йорданов, Радомир Дуков, началник на отдел „Управление на операционен риск и риск от измами“ и още една директорка в банката са разпитвали три часа от 9 до 12 ч. служителката В.С. Те се опитвали да я обвинят в изнасяне на служебна информация, а именно пълномощното на сина на кмета, което беше показано в разследването на Васил Иванов по Нова ТВ. Жената категорично отричала тя да е предоставила пълномощното на медиите.

Александър Йорданов хванал В.С. за рамото и от време на време я раздрусвал. Той прилагал методи с цел принуждаване на служителката за самопризнания, твърдят разследващи. Според тях Йорданов искал от нея да си покаже личния телефон, снимките, чатовете и разговорите, без да има такива права. В един момент грабнал нейния телефон и сам започнал да прави проверка. Дори ровил в изтритите снимки и въвеждал номера, за да види на кой е звъняла. Йорданов и Дуков заплашвали служителката още със затвор и детектор на лъжата. Двамата прилагали силна психоатака, обясниха разследващите. В.С. обяснявала през цялото време, че нямала какво да си признае, защото нищо не е извършила. Тя е служител на “Райфайзенбанк България” от 10 години и работи в централата в София, за което време никога не е имала проблеми. Тримата я обвиняват за влизането в системата на банката и изнасянето на информация за клиент, който тя не е обслужвала. В.С. всъщност е обслужвала друга фирма на сина на кмета на Ракитово. Тя е влизала в систамата няколко пъти преди и след репортажа на Нова ТВ, за да провери за свързаност на фирмите, каквото разследване вече е вървяло. Дори е подала сигнал по мейл до клона на банката в Пловдив, твърдят разследващите. 

 “Никой няма право да се държи по този начин и да прилага ченгеджийски методи и психоатака”, коментират юристи. Служителката дори е притискана да си признае, за да не бъде дисциплинарно уволнена, а да бъде освободена по взаимно съгласие. След като заявява, че няма вина е уволнена дисциплинарно, обясниха разследващите. От ABCnews.bg сме изпратили въпроси и очакваме коментар по случая от “Райфайзенбанк България”.

Разследването на Васил Иванов по Нова ТВ разкри как забогатяха синовете на кмета на Ракитово. „Кметът Холянов насочва целия финансов ресурс от общината към фирмите на синовете си. Показателен дори фрапиращ пример е доставката на горива и смазочни материали към общината от фирма, която всички знаем, че е поставена на сина на кмета“, обясни общинският съветник от Ракитово Георги Тупаров пред Нова ТВ.

- Advertisement -

През 2016 година община Ракитово решава, че ще й трябват горива и смазочни материали на стойност 350 000 лева. Възползвайки се от вратичка в Закона за обществените поръчки, общината не прави конкурс, в който да участват няколко фирми, а се спира на варианта „Пряко договаряне без обявление“. Тоест комисията, назначена от кмета, сама търси и намира фирма, с която да сключи договор и общината да плати 350 000 лева за доставка на горива.

По тази схема общината избира фирма „Петро 2016” и подписва договор с нея. Компанията „Петро 2016” е създадена 5 дни преди решението на общината да възложи поръчката точно на нея. Фирмата държи горивото за общината в резервоар на бензиностанцията на големия син на кмета – Щерян Холянов.

Собственикът по документи на фирма „Петро” дава банково пълномощно на сина на кмета, с което го упълномощава, да се разпорежда самостоятелно и без ограничения с парите в сметката на фирмата. На банковото пълномощно са подписите на собственика по документи на фирма „Петро”, на сина на кмета, както и на банковия служител, присъствал при издаването му. Собственикът по документи на фирмата всъщност е обикновен работник в дърводелския цех на сина на кмета – Стоил Адамов. Именно за това пълномощно обвиняват служителката на “Райфайзен България”, но то може да бъде изнесено в медиите от доста различни хора по веригата.

Според местните хора далаверата за 350 000 лева е само една от аферите на кмета Холянов. „Всички бягат, защото всичките знаят в каква каша са и в каква верига са наредени. Тук е феодално управлението. Всичко зависи и се предоставя от кмета само на определени фирми, които са приближени към него – основно на синовете му, дърводобивът и дървопреработването. Там също всичките търгове или ако въобще има търгове, защото в последно време няма и такива, се предоставят на двамата сина на кмета. Мога да ви заведа да погледнете с какви количества дървен материал разполага и единият, и другият и да ги съпоставим с останалата обстановка в града. Сами да прецените кой с какъв финансов ресурс разполага. Общинският горски до преди три месеца беше назначен на четири часа в Община Ракитово и на четири часа в една от фирмите на един от синовете на кмета Холянов. Сутрин изпраща от гората дървения материал, след обяд го посреща във фирмите на сина на кмета. Говорим за търгове с общинска гора и злоупотреба с общинска гора”, обяснява Георги Тупаров, общински съветник в Община Ракитово.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече