Трикове за винаги сочно и вкусно барбекю

0

- Advertisement -

Готвенето на огън изисква известно умение, но овладяването на нужните техники ще ви даде специално почетно място сред приятелите ви. Ето няколко страхотни съвета, с които ще се превърнете в крал на барбекюто.

То винаги ще е толкова сочно и вкусно, че няма да можете да се отървете от гости!

Осигурете си правилното барбекю

Може да ви звучи твърде базово, но има две важни неща, от които се нуждаете, ако искате да приготвите страхотна храна на барбекю. Първото нещо е въглени. Няма нищо лошо в барбекютата на газ, но няма да получите онзи допълнителен опушен вкус, за който всички жадуват.

Второто нещо, от което се нуждаете, е капак. Той „заключва“ вкуса и поддържа температурата постоянна. Без такъв не можете да правите пиле, да разтопите сирене върху бургери или да опушвате ребра…

Използвайте правилното гориво

Това има огромно значение, тъй като въглищата, които използвате, променят начина, по който усещате храната си. Експертите препоръчват въглени на буци – нещо, които прилича на изгорено дърво – защото това ще ви даде най-добрия вкус.

Ако сте професионалист, опитайте да добавите дървени стърготини към въглищата си. Дъбовите са чудесни за рецепти с риба и свинско месо, докато черешата и ябълково дърво добавят сладост към повечето меса.

Изчакайте точния момент за готвене

Барбекюто изисква търпение и концентрация. Трябва да изчакате пламъците да утихнат. Трябва също така въглените да са горещи – което означава да са вече сиви.

Внимавайте с температурата

Не забравяйте, че трябва да контролирате температурата през скарата. Най-лесната техника е да поставете всички въглища на една страна, така че имате много гореща страна и такава без пряка топлина.

Вземете най-добрите инструменти

- Advertisement -

Ако искате храната ви да прилича на храна, то е препоръчително да имате добър чифт клещи. Именно те ви дават най-голям контрол и намаляват шансовете да изпуснете нещо между скарите на барбекюто.

Направете свои хамбургери

Домашните бургери са по-добри. Дори да ги правите от нищо друго, освен сол и черен пипер и качествено месо, те ще победят всичко, което можете да намерите в магазините. Купете кайма с много мазнини и ще получите сочни, ароматни бургери, независимо дали ги харесвате розови в средата или добре препечени.

Рибата е страхотна на барбекю

Защо хората забравят рибата? Рибите и димът са толкова големи приятели… помислете за пушената сьомга. Затова вземете цяла пъстърва или парче сьомга, хвърлете малко дъбови стърготини и гответе като пещерен човек!

Ако ви харесва, разрежете цяла риба и я напълнете с лимон, копър и черен пипер. Или опитайте да сготвите пъстърва на барбекю във вестник. Гарантираме ви, че много ще ви хареса.

Марината, марината, марината!

Всички знаем фразата „оставете за няколко часа, в идеалния случай през нощта“. Е, това важи още повече за барбекютата, за да се гарантира, че вкусовете не са заменени от дима.

Всъщност най-добре е да спестите малко марината и вместо да киснете, да мажете месото или рибата на всеки 10 минути, докато се готви. По този начин ще се добави влага, ще се улови аромата на дим и всичко ще се карамелизира внимателно, докато се пече и опушва.

Не съсипвайте зеленчуците

Факт е, че барбекютата са извинение за всички нас да се превърнем в месоядци, но огънят прави чудесни неща и със зеленчуците, ако научите техниката добре.

Това, което искате, е онова прекрасно овъгляване по скарата – изглежда невероятно и зелечуците са с още по-добър вкус. Така че ги нарязвайте на тънко, а след това гответе веднага на скара – без мазнина, без подправки.

След като са сготвени, можете да добавите малко качествен зехтин и малко оцет.

А в случай, че нямате барбекю или къща с двор, поръчайте храната, за която си мечтаете, ето тук: https://www.foodpanda.bg/cuisine/barbeque-delivery-sofiya.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече