Паякова музика завладява нета. ЧУЙТЕ!

0

- Advertisement -

Учените от Масачузетския технологичен институт наскоро пуснаха невероятно парче от чисто нов музикален жанр – паякова музика. Те създават 3D сканирания на паяжини, които след това импортират във виртуална среда, което им позволява да манипулират мрежите по различни начини и да преобразуват получените структури и техните акустични качества в музика, се казва в прессъобщение за изследването, представено от екипа на срещата в понеделник на Американското химическо общество.

„Паякът живее в среда на вибриращи струни“, заявява в прессъобщението ръководителят на проекта и инженер от Масачузетския технологичен институт Маркус Бюлер (Markus Buehler). „Те не виждат много добре, така че усещат света си чрез вибрации, които имат различни честоти.“

За да създадат музиката, учените присвояват различни ноти на различните направления на мрежата и след това сглобяват някаква мелодия въз основа на 3D структурата на мрежата и начина, по който паяците конструират своите мрежи с течение на времето.

Арфоподобният инструмент и отекващ ефект придават на музиката призрачна натрапчивост, която подхожда на паякообразните. Самата музика звучи малко объркано – нещо като котка, която се разхожда по пиано, но е поне по-интересна от творенията на музикалните астрономи, пише ОффНюз.

- Advertisement -

Паяковата музика е забавен експеримент сам по себе си, но учените от MIT имат намерение да я пуснат на паякообразна, а не за човешка публика – и да видят дали могат да използват музикалните вибрации, за да насочват поведението на паяците.

„Сега се опитваме да генерираме синтетични сигнали, за да говорим основно на езика на паяците“, разказва Бюлер в съобщението. „Ако ги изложим на определени модели на ритми или вибрации, можем ли да повлияем на това, което правят и можем ли да започнем да общуваме с тях? Това са наистина вълнуващи идеи“.

ЧУЙТЕ КАК ЗВУЧИ!

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече