Романтичка! Джина Стоева ще зяпа звездопад и Суперлуна

0

- Advertisement -

Джина Стоева, която се превърна в звезда преди години в „Сървайвър”, е истинска романтичка. Певицата, която изпълнява еднакво добре македонска народна музика и попфолк, се е отдала на майчинството и рядко записва песни. Тя живее в баровски квартал в подножието на Витоша със семейството си и често ходи на разходки в планината с малката си дъщеричка Ивая и с приятели. Миналата година пък – на 31 октомври, Джина участва в поход, наречен „Залеза и луната,” в Лозенската планина, като идеята беше да се изпрати залеза и да се посрещне изгрева на луната. Мероприятието имаше и благотворителна цел – набиране на средства за болен мъж.

Утре обаче бившата спортистка, която винаги е била нестандартна – и като визия, и като поведение, ще пропусне нощния сън и ще наблюдава истински небесен спектакъл – рояк падащи звезди, каквито ни обещават астролозите. Това довери специално за bgtatko.bg саматаизпълнителка на хитове като „Богиня” и „Сърцето ми”. „Става дума за метеорния поток Лириди, чийто пик предстои тази седмица. Това е първият „по-сериозен дъжд от падащи звезди“ след този на Квадрантидите в началото на януари”, разясни певицата, която е известна в хайлайф средите със своето добро възпитание и богата обща култура.

Много от тези метеори изглеждат ярки и се стрелкат през небосклона сравнително бързо – със средна скорост от 48 километра в секунда. Около една четвърт от тях остават трайна диря. Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо, но могат да бъдат наблюдавани и от южното. Потокът е активен между 16 и 25 април, а тази година максимумът му ще бъде на 22 април около 16 ч. българско време, но тъй като той се пада през деня, най-близкото удобно време за наблюдение ще бъде в последните часове на нощта на 21 срещу 22 април – преди зазоряване. При идеални наблюдателни условия могат да бъдат забелязани около 18 бързи метеора за час, обясни още Джина Стоева.

- Advertisement -

Затова тя ще отиде с джипа си на по-високо в планината, къдета няма светлини, които да й пречат на гледката. „Единственото, което може да попречи, е ярката светлина от заформящата се суперлуна”, обясни родената в Русе любителка на екстремни преживявания.

Освен да се наслади на небесното шоу, тя ще дебне за падащи звезди и за да си пожелае здраве за Ивая и за семейството си, както и по-бързо приключване на ковид пандемията.

Ина Димитрова

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече