Скъпар! Зуека разпродаде картините си по 900 лв., Рачков купи три

0

- Advertisement -

Васил Василев-Зуека предизвика истински фурор с откриването на първата си изложба, която бе разпродадена само за пет дни. Талантливият актьор избра галерия „U PARK” в Пловдив, за да изложи за пръв път пред широката публика картините си, пише „Уикенд”. Галерията е създадена от големия художник Кольо Карамфилов, който вече не е сред нас, и от Радост Коцева.

Малката приветлива галерия в центъра на града под тепетата приюти 28 творби на актьора, които ще останат до 30 май. За вернисажа в края на миналата седмица, който продължи няколко часа, от София дойдоха приятели и колеги на актьора и тв водещ, както и много пловдивски творци, почитатели на Зуека и на изкуството.

Васил Василев обожава да рисува Донкихотовци, които са станали като негова емблема. „Героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот“, така Зуека обяснява своята пристрастност към Рицаря на печалния образ. Донкихотовците му се радват на огромен успех сред неговите приятели и сред публиката. Верният приятел и дългогодишен екранен партньор на Зуека – Димитър Рачков, обаче пръв откупи впечатляващия триптих „Дон Кихот“ – „Не знам“, „Не чух“, „Не видях“. За това бургазлията броил 2700 лева. Трите картини са и любими на Васил Василев и са вдъхновени от жена му Ани. „У всеки един от нас има Донкихотовско. За мен Дон Кихот е символ на свободата. Оттук нататък аз си развързах ръцете и направих повече от 20 картини и затова умишлено спрях засега да ги рисувам, защото имаше много други такива идеи“, разсъждава артистът.

- Advertisement -

Част от платната носят имена като „Край морето“, „Винсент“, „Златната ябълка“, „Месия“, „Ангел“, „Сливане“, „Вярвай ми!“ Изложените в галерията картини струват по 900 лева, а само една от тях под надслов „Вържи шута, за да е мек тронът“ се предлага срещу 2500 лева. Но и тя вече има нов собственик.

Васил Василев освен че е популярен и обичан актьор и телевизионен водещ, е завършил и кукловодство в НАТФИЗ. Зуека споделя, че това много му е помогнало и да изрази себе си и чрез живописта, макар че скромно определя себе си по-скоро като художник-любител. „От театъра се научих да синтезирам в едно изречение идеята и сега мога да го претворя в платно“, разказва той. Рисува от ученик, но до преди година за този негов талант са знаели само приятелите. Галеристката Радост Коцева вдъхновява Зуека да нареди своите картини в галерията й.

„Започнах да рисувам по-усилено през миналата пандемична година. Не ми беше минавало през ума да се хвана по-сериозно с рисуване. Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства. Но сега отново се захванах и това ми доставя удоволствие“, призна Васил Василев. „Преди да ме приемат във ВИТИЗ, явно съм имал нужда да изразявам себе си в изкуството. Тогава рисувах с маслени бои. След като ме приеха, нямах време да рисувам. Миналата година, когато ни затвориха и се изолирахме по къщите, по някакъв начин търсех да се съхраня. Смятам, че точно рисуването успя да ме спаси“, признава известният актьор и водещ на „Като две капки вода“.

Интересът към живописните платна на артиста, носещи подписа „Зуек“ и мнозина приятели на Василев вече го насърчават бързо да грабва отново четките и да рисува за втора изложба. „Аз харесвам много импресионистите. Сега не имитирам никого, но дали дадена картина ще прилича на Пикасо или на Гоген, за мен няма значение. Като малък ги имитирах целенасочено, опитвайки се да разбера защо деформацията се превръща в изкуство“, казва още Зуека.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече