Карък! „Таткото” Филип Буков се изпоосакати!

0

- Advertisement -

Няма начин Филип Буков, който играе Александър в новия сериал на Би Ти Ви „Татковци”, да се откаже от спорта. Не допуска такъв вариант, въпреки че всяка година поне веднъж-два пъти е пациент на ортопед-травматолог, а понякога бележи и рекорди – многократно счупване, няколко операции или брой травми за кратко време, пише „Уикенд”.

Последната контузия на 27-годишния актьор, познат и като д-р Хаджихристев от сериала „Откраднат живот” по Нова тв, е на коляното. Филип спукал капачката, но въпреки това се включил в скорошния маратон в София. Травмата получил след катастрофа с мотор през септември. През февруари пък актьорът бе с извадено ляво рамо. Пак след падане с мотор.

„В събота се пребих с мотора, както се очакваше, обаче е било повече от регулярното. Боля ме няколко дена рамото и в крайна сметка посетих специалист, който установи извадено рамо и ми го намести. Казаха да почивам, но не го виждам как ще стане. Типично в мой стил!”, обясни Буков тогава.

Филип, който е бил съученик с шампиона Ангел Караньотов, син на Аня Пенчева, е фен не само на моторите. Актьорът е бивш боксьор, като и сега продължава да е спаринг партньор на Тервел Пулев. Филип е възпитаник на Класическата гимназия и е учил Философия в Софийския университет, преди да завърши последния клас на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Актьорът има и магистратура по Лингвистика в Софийския университет. И все пак спортът винаги е бил важен за него и е заемал съществена част от ежедневието му. Филип тренира на Спинбайк вкъщи, кара сърф, колело в планината, част е от каскадьорската група към НСА при Емил Видев, кара още сноуборд и ски. В НСА е редовен на всички уреди, като най-често прави салта и може да бъде видян на лостовете и успоредката. Затова дланите му са все загрубели, като че копае в нечий двор по цял ден. „Да, на моята приятелка, като е с чорапогащник, й пускам бримки”, сподели Филип в свое интервю миналата година, като не издаде коя е приятелката му.

Актьорът е спец по салтата. Само че с тази страст си докарал операция и две счупвания на безименния пръст през 2018 г. Случката се разиграла точно на Коледа, когато с негов приятел намирили работеща столична зала с идеята да тренират. Актьорът щял да учи другаря си как да прави салта. Батутите в залата ги „изхвърляли”  и било по-лесно, заради което се заели с двойни предни и задни салта. В този период Филип тъкмо учел странично. Първо салто, второ, трето път и при последното приземяване, стъпил на пръсти. Батутът го изхвърлил напред и Филип се подпрял на някакъв ръб, но с достатъчна сила, че да си натроши пръстите и да скъса сухожилие. Не разбрал веднага. Ръката му се надула, боляла го, но решил, че ще му мине. Ден-два преди Нова година Филип минала покрай ИСУЛ и тъй като състоянието на ръката му не се подобрявало, минал за снимка. „Установиха, че съм си натрошил костите и на безименния пръст имам някакво спираловидно счупване и пропадане на пръста”, обяснявал е звездата. Сложили му гипс. По-късно изпратил по телефона снимката на чичо си, който е ортопед-травматолог. Казал му, че е за операция. Филип спорил, но накрая се съгласил на преглед при състудент на чичо му – доцент във ВМА.

- Advertisement -

На 5 януари, както си е с гипс, актьорът се появил за преглед. Лекарят му обяснил, че са минали вече 10 дни, ръката е започнала да заздравява и пръстът му ще бъде между 7 мм и 1 см по-къс. Освен това ще е крив. „Той си остана крив, но защото го счупих втори път”, допълвал е Филип историята. Вечерта след прегледа, той влязъл по спешност за операция. „Да си на 70 години, да не се оперираш. Но утре ще те накарат да свириш на пиано или китара за някое представление или филм и няма да можеш да си ползваш пръста”, с този довод лекарят го убедил. Това бил един от малкото пъти, в които Филип е следвал лекарски препоръки.

На 20-тия ден след операцията, актьорът трябвало да отиде да му свалят конците. Щом се появил, медицинските сестри му се скарали, че не е идвал за смяна на марлята. Буков не го направил, защото по нея имало кръв само на китката. Сгрешил, понеже кръвта се съсирила и конецът се спекъл, а бил вътрешен шев. „Дойдоха две медицински сестри да ми държат ръката, а старшата ще вади конеца. Дърпа, дърпа – боли жестоко. Конецът се извади шурна една кръв и припаднах”, споделял е Филип.

Актьорът не чакал дълго да се върне към обичайния си ежедневен ритъм. Малко след като започнал да ходи на рехабилитация, Филип посещавал и залата в НСА, тръгнал и на репетиции на постановката „Братя Карамазови” в Народния театър „Иван Вазов”. По време на репетициите се решило, че един от актьорите трябва да бъде вдигнат за кръста и да го хвърлят. Нямало желаещи и звездата от „Татковци” решил да вдигне колегата. Хванал го, тениската му се набрала и повлякла заздравяващия му пръст. Чуло се изпукване, но Филип помислил, че е невъзможно да го е счупил повторно. Сигурно само е изваден, казал си, защото на мястото имало пластина и три винта. След репетицията, актьорът имал представление и тъй като болката не отшумявала, вечерта към 22 ч. напът за вкъщи минал през спешен медицински център. Направили му снимка и се оказало, че е натрошил пръста си на същото място. Филип изпратил снимката на доцента от ВМА, който го оперирал. Лекарят му отговорил, че го чака в кабинета си на сутринта. Щом го прегледал, специалистът заявил, че инат като него не познава.

„Каза ми и че следва процедурата по обратния ред, но ще ми излеят пластмаса по ръката и между 45-60 дни ще съм с шина”, споделял е Филип Буков. Още на втората седмица актьорът се снимал в зала на НСА как прави предно и задно салто с шината. Пратил клипчето на лекаря, който, разбира се, му се скарал. Няколко месеца по-късно имал разкъсано сухожилие. Актьорът е късал и минискус, което пък било за първи път.

Въпреки че покрай увлеченията си, Филип често се сдобива с травми, няма намерение да се отказва. Той продължава да спортува активно. Сред страстите му е автомобилизмът, като тренира на писта с рали шампион. Филип има планове да изкара курсове по парашутизъм, защото мечтае да скочи с уингсют бейсджъмп – един от онези костюми като на летяща катерица. Продължава и с бокса. Фитнесът едва ли има нужда да се споменава. Младият актьор тренира всеки ден. Редовен е и в НСА. „Никога не са ме притеснявали травмите. Единствено съм недоволен, че ме вадят за известно време от спорта”, казвал е Филип Буков.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече