Как да изберем мото екипировка?

0

- Advertisement -

Първата покупка на мото екипировка е свързана с редица въпроси, на част от които трудно бихме могли да си отговорим сами. В същото време не бива да рискуваме да се качим на мотора си, без да сме сигурни, че сме се снабдили с всичко необходимо за безопасната езда, било то и за кратко.

Голяма част от начинаещите в мото рейсинга изпитват доза притеснение, породено от несигурност по отношение на това какво да купят и дали е най-доброто. Защо и как да изберем екипировка за мотор? Кои са най-важните ѝ елементи и какво е тяхното значение? На тези въпроси обръщаме внимание в следващите редове.

Какво представлява мото екипировката и защо е толкова важна?

Мото екипировката е комплект от специално изработено облекло, което има за цел да предпази моториста от животозастрашаващи наранявания в случай на падане. Наред с основното му предназначение, облеклото за мотор предпазва моториста от неблагоприятните климатични условия – дъжд, вятър, влага и т.н.

В случай на ПТП автомобилният шофьор има известна защита, осигурявана му от купето на автомобила. По тази причина, шофиращите автомобили нямат нужда от някакво допълнително облекло или аксесоари (освен задължителния по закон предпазен колан).

При удар с мотор водачът на двуколесното поема цялата ответна сила с тялото си. Ако той не е облечен със специално облекло, включващо каска, ботуши, наколенки и други, рискува да получи множество наранявания, част от които да застрашат живота му. При автомобилен сблъсък голяма част от ответния удар се поглъща от колата.

С две думи – водачът, управляващ мотор, няма защитата, която има шофьорът на автомобила. По тази причина той следва да подбере екипировката си внимателно, за да си гарантира високи нива на предпазване при евентуален инцидент на пътя.

- Advertisement -

Кои са най-важните елементи от мото екипировката и какво е значението им?

Моторната екипировка е съставена от няколко основни и спомагателни елемента. В комплексност те са в състояние да осигурят цялостната защита на моториста, в случай на падане или претърпяване на ПТП.

Каска и ботуши

Каската следва да е избрана съобразно размера и формата на главата. Тя трябва да пасва идеално, за да осигури оптимална защита. Ролята ѝ е да се погрижи за предпазването на главата, чийто удар може да бъде фатален. Мото ботушите пазят частите от краката, които при силен удар могат да бъдат счупени, затова не бива да бъдат подценявани при осигуряването на мото оборудване. Изберете такива от висок защитен клас.

Яке и панталони

Якето “обгръща” почти всички жизненоважни органи на моториста, разполага и с вградена защитна броня. То може да прилепва плътно към тялото или да бъде по-свободно, в зависимост от типа каране, за който ви е нужен. Панталоните предпазват останалата част от краката (над ботушите) от охлузвания или от по-сериозни наранявания. И двата елемента трябва да бъдат избрани спрямо индивидуалния размер на моториста и да са от доказани производители.

Ръкавици и защитни елементи

Тъй като ръцете първи “срещат” асфалтовата настилка при падане, ръкавиците са оборудвани с вложки за защита, които да омекотят удара и минимизират получаването на сериозни фрактури. Сред защитните елементи водещо значение имат протекторите за гръб и гърди, наред с наколенките и налакътниците, коита са с високи нива на защита.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече