Разбиране на етапите на рака на белия дроб

0

- Advertisement -

Познаването на етапите на рака на белия дроб може да ви помогне да разберете пред какво сте изправени и стъпките, които трябва да предприемете, за да го лекувате. Независимо дали сте пациент или защитник на любим човек, познаването на етапите на рака на белия дроб може да ви помогне да разберете какво да очаквате.

Повече може да научите за него и неговите симптоми – последен стадий на рак на белия дроб симптоми

Възможности за лечение

В зависимост от възрастта, здравето и предпочитанията на пациента, възможностите за лечение на рак на белия дроб могат да включват операция, лъчева терапия, химиотерапия, имунотерапия или комбинация от тях. Лечението на рак на белия дроб може също да включва поддържащо лечение или палиативно лечение.

Хирургията е една от най-честите възможности за лечение на рак на белия дроб. Хирургът може да отстрани целия бял дроб или част от него. Хирургията се използва и за облекчаване на симптомите, причинени от тумори на други места в тялото.

Раковите заболявания, които са диагностицирани навреме, могат да бъдат излекувани. Въпреки това, много пациенти изпитват странични ефекти от лечението. Ето защо е важно да обсъдите възможностите за лечение с вашия лекар.

Химиотерапията е вид лечение, при което се използват лекарства за унищожаване на раковите клетки. Лекарствата влизат в тялото през вените и се дават под формата на инфузия. Те могат да се приемат и през устата. В зависимост от вида на заболяването, химиотерапията може да се приложи преди операцията или в комбинация с лъчева терапия.

Диагноза

Поставянето на диагноза рак на белия дроб на ранен етап може да помогне за намаляване на разходите и да подобри шансовете за оцеляване. В зависимост от стадия на рака, може да бъдете лекувани с операция, химиотерапия, лъчетерапия или таргетна терапия. Важно е да обсъдите вашите възможности за лечение с вашия здравен екип.

Има различни образни тестове, които могат да се използват за диагностициране на рак на белия дроб. Тези тестове могат да открият размера на тумора, вида на рака и дали се е разпространил в други части на тялото. Някои от тестовете също могат да определят стадия на рака.

- Advertisement -

Един от най-честите начини за диагностициране на рак на белия дроб е бронхоскоп. Това е тънък мерник с прикрепена към него камера. Използва се за диагностициране чрез изследване на лигавицата на белите дробове, гръдната кухина и лимфните възли.

Други диагностични тестове включват ултразвук, който използва високочестотни звукови вълни, за да прави снимки. Използвайки ултразвук, доставчикът на здравни услуги може също да определи дали ракът се е разпространил в други части на тялото.

Патологичен стадий

Различни фактори се вземат предвид, когато пациент се категоризира в патологичен стадий. Те включват размера на тумора, местоположението на тумора и вида на рака. Резултатът от лечението зависи от стадия на рака към момента на поставяне на диагнозата и отговора на лечението.

Най-често срещаните видове рак на белия дроб включват дребноклетъчен рак на белия дроб и недребноклетъчен рак на белия дроб. Последният обикновено е по-агресивен и има тенденция да се разпространява бързо. Освен това е по-малко вероятно да бъде диагностициран рано.

Прогностичните фактори при пациенти с рак на белия дроб са свързани с възрастта, пола, тютюнопушенето и наличието на други видове рак. По-високото предоперативно ниво на серумен карциноембрионален антиген (СЕА) е свързано с по-висок риск от смърт.

При пациенти с рак на белия дроб нивата на GCC2 протеин се повишават с напредването на патологичния стадий.

Хирургия

В зависимост от стадия и местоположението на рака има няколко налични хирургични лечения за рак на белия дроб. Всяко хирургично лечение има своите рискове и странични ефекти. Мултидисциплинарният подход обикновено е най-добрият начин да се определи най-добрият начин за лечение. Може да включва радиационни онколози, медицински онколози, гръдни хирурзи и патолози.

Операцията може да се извърши чрез традиционен голям разрез, наречен торакотомия, или чрез по-минимално инвазивна хирургия, наречена VATS. Тази по-малко инвазивна операция включва едно до четири малки разфасовки в гърдите. Операцията обикновено се извършва с обща анестезия, която предпазва пациента от болка.

Торакотомията включва дълъг разрез на гърба и страничните мускули на гръдния кош. Хирургът изследва белия дроб и околностите и отстранява раковия тумор. Лимфните възли от същата страна като тумора също се отстраняват. Това се прави, за да се види дали ракът се е разпространил в други части на тялото.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече