Видове мивки: коя е най-подходящата за кухнята?

0

- Advertisement -

Ако ви предстои основен ремонт на кухнята, важно решение, което трябва да вземете, е изборът на мивка. Това е един от ключовите елементи, предопределящи удобството при готвене и миене. В днешно време, когато има толкова много опции за всяко нещо, изборът може да бъде труден. Задачата се усложнява допълнително от факта, че трябва да се съобразите с редица фактори, включително функционалността, материала и цвета, които трябва да съчетаете с останалата част от кухненския интериор. Днес ще разгледаме някои от най-популярните разновидности на кухненските мивки и техните особености.

Видове монтажи

Първото нещо, по което се различават съвременните кухненски мивки е начинът на тяхното монтиране към плота.

Класически монтаж

При класическия монтаж мивката задължително включва корито и борд. Коритото влиза в отвора, предварително изрязан за монтажа ѝ. Бордът от своя страна ляга върху ръба на плота и осъществява плавен преход между двете повърхности. Той предоставя допълнителна стабилност на конструкцията и разпределя тежестта равномерно. Това означава, че има както функционална, така и естетическа роля.

Долно вграждане

Това е сравнително нов начин на монтиране на мивки. При него отново има борд, който обаче играе единствено функционална роля. Закрепя се под плота и не е видим. След като се монтира мивката, изглежда като че ли тя е интегрална част от самия плот. Този тип монтаж има огромни естетически предимства. В допълнение оптимизира плотовото пространство. Ето защо започва да става все по-предпочитан вариант в съвременното интериорно оформление на кухнята. Ако искате точно това за своята кухня, изберете кухненски мивки за вграждане от ФАТ.

Видове материали

Има огромно разнообразие от материали, от които се изработват мивки. Поради особеностите на употребата обаче, само няколко от тях са подходящи, когато става дума за кухнята.

Неръждаема стомана

Мивките от неръждаема стомана са най-популярният и често срещан тип, който се предлага на пазара. Те са сравнително издръжливи и лесни за почистване. Стоманените мивки са доста практични, но естетиката им навява асоциации с индустриално помещение. Ето защо мнозина не ги предпочитат за обзавеждането на дома.

- Advertisement -

Порцелан

Порцелановите мивки са известни със своя красив класически вид. Те са лесни за почистване, но могат да се счупят или надраскат, ако върху тях се изпуснат тежки предмети. Ето защо излизат от мода при кухненските мивки.

Композитни материали

Композитните материали са съвременна опция, която става все по-предпочитана. Представляват смес от няколко съставки, които са съчетани така, че да осигурят максимална устойчивост и естетичен вид. В зависимост от съставките съществуват различни разновидности композитни материали – например полимермрамор, граниксит, фатгранит и др. Този тип мивки са характерни с модерната си визия и устойчивостта си на агресивни химикали.

Чугун

Чугунените мивки са тежки, издръжливи и дълготрайни. Те също така са устойчиви на драскотини и счупване, но изискват редовна поддръжка, за да се избегне ръждясване.

Форма, големина и аксесоари

Предвид огромните възможности на съвременните материали, днес можете да имате мивка с произволна форма. Въпросът обаче е коя е най-практична? При кухненските мивки, несъмнено простите форми са значително по-удобни – например овални, кръгли или правоъгълни. Често хората предпочитат модели с леко асиметрична форма, като по този начин постигат модерна визия, без да правят компромис с удобството.

В миналото хората използваха мивки предимно с прави ъгли. Това до известна степен се дължеше на факта, че градените мивки бяха изключително популярни. Днес обаче по-голямата част от моделите се произвеждат с плавен преход между стените. Това улеснява значително почистването и предотвратява задържане на вода и мръсотия.

Когато става дума за големината на мивката основният въпрос, който трябва да решите е дали искате единична или двойна мивка. Отговорът му ще зависи от фактори като пространството, с което разполагате, дали миете чиниите на ръка, а също така и колко често ви се налага да миете големи количества плодове и зеленчуци.

Друг аксесоар, който можете да обмислите е оттичащият се към мивката плот. Той предоставя удобно пространство, на което можете да оставите посуда да се оттича след измиване. Този тип мивки ще бъдат подходящи за вас единствено, ако разполагате с достатъчно голямо пространство.

В заключение, изборът на подходящата мивка е важен елемент при обзавеждането на нашата кухня. Трябва да се вземат под внимание не само размерът и стила на мивката, но и материалът й, начина на монтаж и нашите лични нужди. Надяваме се, че тази статия ви беше полезна в процеса на избор на правилната мивка за вас.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече