Първата бебешка козметика – грижа за кожата на новородено

0

- Advertisement -

Още от родилното медицинските сестри, неонатолозите, акушерките и педиатрите ще ви обяснят от колко съществено значение е грижата за бебешката кожа. Новороденото има по-специални хигиенни нужди. Освен от редовна баня, деликатната кожа на бебето има нужда и от максимална хидратация, дълбоко подхранване и предпазване от всякакъв тип рискове – раздразнения, възпаления, подсичане, отключване на екзема, алергични реакции или атопичен дерматит.

Изборът на първата козметика за детето е сред най-важните задачи, пред които ще се изправите като родители. Бъдете внимателни, когато преценявате съотношението цена- качество на всеки продукт. Вслушвайте се в съветите на специалистите, четете етикетите и не се колебайте да се възползвате и от експертните ни насоки в редовете по-долу. 

За какво да внимаваме при избора на бебешка козметика?

Когато сте в магазина и търсите бебешки почистващи средства за ежедневното къпане на вашето дете, както и продукти за след баня, бъдете нащрек най-вече за вредни съставки. Агресивният състав на някои козметични продукти лесно може да нарани нежната бебешка кожа, както и да се превърне в причина за по-сериозни дерматологични проблеми – обрив, прекомерно изсушаване и дори рани.

От особено значение е да търсите максимално щадяща козметика, в която да няма парабени, силикони, парфюми и спирт. Колкото по-голям процент от съставките са натурални, толкова по-добре. Маслата, макар и естествени, също не бива да са в голямо количество, тъй като те могат да доведат до запушване на порите.

Какво не бива да присъства в хигиенния комплект за бебето?

Важно е да уточним, че сезонът е от особено значение при избор на бебешка козметика. Така например, ако първите месеци на новороденото са твърде топли и дори горещи, вместо олио, заложете на леки хидратиращи лосиони за след баня.

- Advertisement -

Внимателно четете за каква възраст е подходящ избраният от вас продукт. Старайте се да се спирате основно на измивни и подхранващи кожата средства, предназначени за 0+ годинки. След шестмесечна възраст можете да преминете на продукт за по-големи деца.

Според експертите, използването на обикновени сапуни, включително и напълно натурални, не е най-удачният избор за банята на бебето. Истината е, че те могат да бъдат пагубни дори за чувствителната или суха кожа за възрастните. Същевременно, ако продуктът е създаден специално за нуждите на бебешката кожа и съдържа достатъчно хидратиращи съставки, би могъл да е идеалният избор за вашето дете. Например, висококачествените деликатни бебешки сапуни от Babycrema по нищо не отстъпват и на най-скъпите измиващи гелове за новородени.

За кои други допълнителни козметични бебешки средства да помислим?

Освен стандартното измиващо средство и хидратиращ продукт за след баня, можете да обмислите и още няколко не по-малко полезни и практични покупки. Въпреки че за някои майки те не са наложителни, с времето рано или късно прибягват до тях.

На първо място, препоръчваме специализиран крем за подсичане. В действителност, не всяко новородено развива възпаление в зоната около пелените през първите дни след раждането. Подсичането обаче може да настъпи на по-късен етап – особено в периода на никнете на зъбките или захранването.

Ако детето е родено през лятото, е важно да прецените и козметика за предпазване от вредните UV слънчеви лъчи. Тя е наложителна дори ако сте решили да пропуснете морската почивка поради скорошно раждане и крехката възраст на детето. Не подценявайте негативния ефект от прекия достъп до естествената слънчева светлина дори в градски условия. Изгарянето е еднакво болезнено и при възрастните, и при най-малките.

В избора на първата козметика за вашето бебе съветите на личния педиатър също трябва да се вземат задължително под внимание. По време на първите детски консултации той ще прецени дали кожата на детето има нужда от по-специална грижа, както и какви други конкретни съставки е важно да избягвате, докато четете етикетите на хигиенните продукти в магазина.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече