Косьо Филипов погреба баща си

0

- Advertisement -

Таткото на новинаря на БНТ починал в съня си часове преди да види внучка си абитуриентка

Косьо Филипов изпратил миналата година със смесени емоции. Водещият на „По света и у нас” по БНТ погребал баща си, а на следващия ден изпратил дъщеря си Елия абитуриентка. „Той не дочака да я види в красивата й бяла рокля”, сподели журналистът.

Таткото на Костадин Филипов починал в съня си. Неочакваната му загуба била шок за цялото семейство. Журналистът нямало как да се отдаде изцяло на скръбта си, защото часове по-късно трябвало да води събитието „Златното перо”. Различни емоции се приплели у него и когато изпратил дъщеря си на бала й заедно с майка й Божана Филипова, с която се разведоха през 2008 г., като запазиха приятелски отношения. „Знам, че татко ни пази от горе, цялото семейство. Горд съм, че съм негов наследник”, каза новинарят. Баща му не могъл да види внучка си абитуриентка, но пък споделил щастието на сина си от сбъдването на мечтите му първо в журналистиката, а после в поезията.

- Advertisement -

„Професията ме намери”, казвал е Костадин, който е от Велинград. Родителите му имали други планове за него. Майка му искала той да учи икономика, за да я наследи в счетоводната дейност. Бъдещият новинар обаче не бил привлечен от идеята, нито от тази да тръгне по професионалния път на баща си, който дълги години работил в сферата на МВР. „Наследих любовта към думите от двамата си дядовци”, споделял е новинарят. Те го научили да чете и пише преди да тръгне на училище. За тези първи уроци не използвали буквар, а вестници. Малкият Костадин всеки ден сричал заглавията, поощряван от дядовците си. Този, чието име носи, му повлиял и да обикне поезията.

Първата стихосбирка, която Костадин взел в ръце, била „Моторни песни” на Вапцаров. Дядо му я подарил. Така бъдещият новинар първо обикнал поезията и чак по-късно – журналистиката. Рецитирал стихотворения от малък, но първото свое написал чак като студент, когато загубил дядото, на когото е кръстен. Тогава Костадин, който вече бил в първи курс „Българска филология” в Пловдивския университет, пътувал за погребението с теснолинейката Септември – Велинград. Избрал този вариант, понеже билетчето струвало 90 стотинки, а като беден студент не можел да си позволи да се вози с автобус. „Пътувайки натам, усетих как нещо свише се влива в мозъка ми. Започнах да търся тефтерче, за да запиша думите, които идваха. Не пазя това тефтерче, но мисля, че текстът беше нещо от сорта на: „Февруари не е месец само на изпити и кончини на близки, той носи образ светъл и палитра от парещи усмивки”, припомнял си е журналиста.

Основите на журналистическата си кариера той поставил едва на 13 години, когато започнал да води предаване със своя сученичка в първото частно радио в Западните Родопи – „ЧЛК”. Задачата била с девойката, която била дъщеря на собственика на медията, да направят само един епизод по повод 24 май, но пожънали успех и продължили съвместната си работа. Тъкмо в това радио Костадин получил първите си хонорари, които похарчил за касетки с музика. Той е не само почитател, има и опит като музикант. Свирел на обой в ученическия духов оркестър „Димитър Мечев”. Записал се е него, тъй като алтернативите за извънкласна дейност във Велинград тогава не били много. Обоят избрал понеже само за този инструмент имало свободни позиции. Костадин свирел 9 години в оркестъра, като всяка събота и неделя ходел на уроци. Отказал се, когато не можел да съчетава музикалните си занимания с радио изявите си, а после и със студентството.

Тв кариерата си Косьо Филипов стартира в „Евроком-Пловдив” като репортер и водещ на новини. В медията се запознава със съпругата си Божана Филипова, с която се женят през 2004 г. и 4 години по-късно се развеждат. На времето съпрузите се местят от Пловдив в София, за да работят в Нова тв. Дълго време Божана съобщаваше прогнозата за времето, а Костадин бе водещ и редактор на централната новинарска емисия и „Темата на Нова”. След това двамата се преместиха в ТВ7. По това време започва и да пише стихове.

Поезията и журналистиката носят удовлетворение и радост на Косьо Филипов, но най-голямата му гордост безспорно е дъщеря му Елия, която на този Гергьовден ще навърши 20 години. Елия е избрала да се посвети на английската филология, за което родителите я подкрепили. Освен че е старателна студентка, Елия вече и работи. Известният й баща е щастлив, че е самостоятелна и цени парите, но пък не се поколебал за абитуриентския й бал миналата година да й направи скъп подарък. Новинарят й подарил първия й автомобил, за който спестявал 2 години..

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече