Баща и син вдигат паметник на Ботев в Сърбия

0

- Advertisement -

Баща и син извайват Христо Ботев от камък, за да го монтират в Босилеград, Сърбия. Монументът на революционера е висок 2,70 м, като Ивайло и Иван Симеонови от Враца планират да го завършат до 2 юни. Босилеград е съвсем близо до границата с България и в него живеят предимно нашенци.

„Работата напредва, трябва да успеем за 2 юни да го монтираме и да почетем паметта на Ботев. Паметникът представлява един постамент, който е висок около 1,80 м, и нагоре вече е бюстът на революционера“, споделя пред „България Днес“ бащата Ивайло.

Талантът на Иван тече в гените му
Талантът на Иван тече в гените му

Монументът се изработва от варовик, като Иван първо го моделира от глина, отлива го в гипс и след това започва да дялка врачанския камък. Започва работа по него преди по-малко от два месеца и вече е почти на финала.

- Advertisement -

„Иван завърши каменоделното училище във врачанското село Кунино. Трето поколение каменоделец е. Първо баща ми го е завършил, след това аз, сега и той. Малкият ми син Тони също се занимава с камък и помага много в цеха ни“, допълва Ивайло.

Преди бюста на поета революционер Иван сътворява с чук и длето и Колю Фичето. Малко повече от месец му отнема да извае лика му. Чертите на гениалния ни строител са толкова добре направени, че градителят на най-здравите мостове у нас сякаш оживява пред очите. Преди това Симеонов-младши извайва генерал-полковник Васил Василев от Строителни войски във врачанското Старо село. А в монтанското село Бели мел изработил от камък и монтирал Ангел Въцов-Комитата – първи кмет на Монтана, който е родом от селото.

Името на младия талантлив творец нашумява преди няколко години, след като извайва образа на св. Олга. Според легендата – внучка на цар Борис I. Каменоделецът избира да нарече творбата си „Преклонение“, посвещава я на загиналите опълченци в Тревненския проход и я дарява на град Плачковци.

Паралелно баща и син подготвят и много пластики, паметници и чешми от камък, част от които също даряват.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече