Братът на Фицата му бил даскал по английски и класен ръководител в училище

0

- Advertisement -

Според Фицата в кръвта му има ирландска ДНК

Умряла змия и умрял член да не прескачаш, съветвал бащата Георги Аспарухов – Бай Гунди, синовете си

“Преди да станем Аврамови, сме били Кацарови, Бъчварови, Филипови”, обяснява актьорът Филип Аврамов, наричан Фицата, наш гид из разклоненията на родовия му лабиринт. Първият Аврам е син на Симеон и е роден през 1836 г. Симеон е имал още един син – Иван, както и дъщеря, името на която не се знае, предаде „24 часа“.

Първооснователят се ражда в Цариброд, тогава селото е било българска територия. Аврам е имал 4 деца – Екатерина, Филип, Панайот и Дамян. “Сто години след Симеон, през 1936 г. , се ражда баща ми Георги. А аз се раждам през 1974 г. – 100 години след Филип, на когото съм кръстен, и който е роден през 1874 г.”, разказва за интересните съвпадения Фицата.

Когато Филип, як и стабилен мъжага, фелдфебел с разкошни мустаци, бил на фронта по време на Балканската и Междусъюзническата война, го попитали колко деца има. “Едно-две за раздумка”, отговаря праотецът. Едно-две за раздумка, едно-две за раздумка, та седем. И му заповядват повече никакви раздумки.

Кампания на вестник “24 часа“ – “Карай умно – стигни жив“

По майчина линия родът се казва Хвърчилкови. Миналата година Фицата бил на родова сбирка и там се коментира откъде произлиза името Хвърчилкови.

Георги Аспарухов - Бай Гунди, бил много колоритна личност
Георги Аспарухов – Бай Гунди, бил много колоритна личност

Една от версиите гласи: когато Кольо Фичето строил моста при Бяла, трябвало да получи някакво разрешение от пашата или да му изпрати някакво уводомление. Било много важно писмото да бъде занесено по най-бързия начин.

Вестоносецът пристига при пашата и казва, че носи важна депеша от Бяла. Питат го кога е тръгнал оттам. “Ми преди 4 часа и половина”, отговаря нашият човек. “Ама ти направо се хвърчал, бе!”, възкликва пашата и така се пръква името на рода – Хвърчилкови.

И нещо друго много интересно – чрез ДНК анализ е доказано, че във вените на хвърчилковци има и ирландска кръв. Тя останала като интимен подарък от преминалите през земите ни рицари от първия кръстоносен поход през 1096-1099 г. “Сигурно затова

аз и брат ми Жоро много

обичаме Ирландия

и ирландците”,

уточнява Фицата. Един от най-интересните представители на големия Аврамов род е Георги Аспарухов – баща на трима сина от две майки: Аспарух, Жорж и Филип. И тримата са много талантливи и заедно отпразнували влизането на България в Шенген по въздушно-капков път. “Това събитие промени живота ни напълно и ни доведе до идиотска еуфория”, обяснява актьорът, който е най-приказливият от тримата.

“Баща ни беше наистина много колоритна личност. Като малък го наричали Стършела, защото така подписвал дописките си във в. “Стършел”, казва актьорът. После му лепват прякора Бай Гунди. И какъв друг да бъде, след като се казва Георги Аспарухов – досущ като великия футболист на “Левски”.

Когато дядо му се върнал от Виена, семейството на баща ни живеело на ул. “Леге” и малкият Георги често гледал как царят излиза от двореца. А на мястото на президентството имало фабрика, която се казвала Модна шивачница “Аско”. Дворецът не е обстрелван, но всичко около него било сринато със земята от англо-американските бомбардировки. Нали Чърчил е искал да превърне България в картофена нива.

Семейството се мести в кв. “Надежда”, по-късно отива в с. Гигинци. Бащата обичал да шашва всички с твърдението, че

в селото тогава

нямало хляб, но

имало въшки,

колкото дренки

“Това по-късно обуслови целия му живот – обобщава актьорът. – Мога да го определя като един литературен герой, казва се Плюшкин. Но всъщност това е черта на цели поколения – дай да го вземем, защото може да потрябва. И до днес още чистя неща, които са натрупани през годините. В този контекст заявявам, че аз няма да оставя на децата си такива неща. Това беше една черта, придобита от войната, както сам той се изразяваше.”

Като малък Георги Аспарухов се изявява по разни площади и сбирки. Обичал да весели народа, било му нещо повече от удоволствие. Рисува от 4-годишен и три пъти кандидатства безуспешно в Художествената академия.

И въпреки че става физик, продължава да рисува – главно портрети и шаржове. По времето на соца ги окачвал в кръчми и шкембеджийници – там се подвизава най-шарената палитра от всевъзможни образи. Прави няколко изложби, последната в театър “Сълза и смях” стои повече от месец. Неговият директен изказ винаги будел възхищение. Когато видял една от приятелките на Фицата, която била бременна, той възкликва: “Ехей, Бубе, е..на си и ти личи!”.

- Advertisement -

Работата на Бай Гунди се наричала дефектоскопия – безразрушителен контрол, който проверявал за шупли в заварката на газопреносните тръби. Понякога взимал момчетата със себе си, известно време дори живеят в Сирия, която тогава е много хубава и подредена страна.

Нямал амбицията някой от синовете му да го наследи в професията. Обичал много Алеко Константинов и се идентифицирал с Щастливеца. Написва книга и я раздава на познати и приятели. Главният герой в нея се казвал Гани Балкански. Всъщност Бай Гунди описва своите лични изживявания по света. По характер бил много лют. Вече на 60 години Бай Гунди започва да менажира кръчма. Но много го нервират пияниците и поповете. “Много страшно беше – разказа Фицата. – Баща ми непрекъснато казваше, че е начетен човек, и го натякваше на всички. А той наистина беше такъв. Имахме три библиотеки с книги. Благодарение на тях и аз станах човек. Книгите по друг начин развиват въображението.”

Последната му проява е,

когато нахълтва в предаването

“Като две капки вода”

и размахва плакат, викайки с пълно гърло в подкрепа на сина си. В това предаване Филип Аврамов се доказа като най-добър имитатор на Тодор Колев.

Най-големият брат – Аспарух Аврамов, е учител от 1987 г. “Първата ми специалност е българска филология, втората е английска филология. С първата се гордея, втората е придобита”, шегува се Аспарух.

Една година той преподава английски език на Филип в 53-о училище в кв. “Толстой” и дори му е класен ръководител. Веднъж му пише петица и това разгневява бащата: “Как ще му пишеш пет по английски, бе? Искам да му пишеш 6! И това е единствената оценка, която трябва да му пишеш! Разбра ли? Това е заповед във висша форма без неотменимо действие! Ясно ли е?“.

“И как брат ми да обясни на баща ни, че ми е писал петица само защото сме братя и за да не кажат хората, че той ми пише винаги шестици”, смее се Фицата.

Автопортрет с тримата синове: (от дясно на ляво) - Аспарух, Филип и Жоро
Автопортрет с тримата синове: (от дясно на ляво) – Аспарух, Филип и Жоро

Вторият брат се кава Жоро. По времето на соца имаше списък с имената, с които можеш да кръстиш детето си. Името Жоро не е в този списък, но майката по думите на Фицата била твърда и неустоима и успява да не го кръсти Георги, а именно Жоро. По професия той е ландшафен архитект, занимава се с интериорен и екстериорен дизайн, а хобито му е дърворезбата. Фицата го кръстил татко Карло – на името Карло Колоди – литературния баща на дървеното момче Пинокио.

Най-малък е актьорът Филип

Аврамов, неговата филмова

и театрална слава расте,

но не старее

Познат от много филми, сериали и театрални постановки. В момента играе в 10 постановки и репетира единайсетата (!) си роля за постановката с работно заглавие “Бъди готов!”. Ще си партнира с Мая Бежанска, с която бяха леко шантаво семейство в телевизионния сериал “Домашен арест”.

Как успява да събере в главата си толкова много текст?

“Нямам идея как успявам – признава актьорът. – Това е моето всекидневие. Ако се замисля как дишам, сигурно ще се задуша. Ако се замисля как ходя, сигурно ще падна. Може би успявам благодарение че правя това, за което съм годен.”

Като малки братята не се виждат често – Филип и Жорж са още ученици, когато Аспарух вече е студент. Но възрастовата разлика си има и предимства. Баткото ги захранва с касети и дискове със западна музика и нашумелите групи. Филип казва: “Благодарение на него придобих добра музикална култура. Наскоро видях призива: “Да върнем музика в музиката!”. Ако не можеш да затананикаш една песен, значи нещата с музиката не вървят добре…”.

Тримата братя и досега помнят някои от съветите и мъдростите на своя баща:

– Ракия без вода да не пиеш!

– На жена вяра да нямаш!

– Умряла змия и умрял член да не прескачаш!

– Боят е излязъл от рая и тръгнал по хората.

Друг е въпросът доколко ги спазват…

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече